Article del Monstre de Paper a l’Altaveu del Poble Sec

MONSTRE DE PAPER: QUÈ REGALEM ALS INFANTS?

Jugar és un tema molt seriós, per aquest motiu hem de tenir molta cura quan triem les joguines que utilitzaran els infants que estan al nostre càrrec. Segons la pedagogia Waldorf, cada etapa del nen/a correspon a un moment del seu desenvolupament espiritual, físic i emocional diferent. El bon ús de les joguines d’acord a cada etapa serà determinant per afavorir el seu desenvolupament íntegre.

En general, les joguines haurien d’estar fetes amb materials naturals transmetent així sensacions reals, com ara el pes o el tamany, les formes i qualitats dels objectes que puguin manipular. Els objectes naturals com la llana, la fusta o el metall oferiran a l’infant l’oportunitat d’estar connectats amb la natura, cosa que a la ciutat es fa difícil.

L’ etapa de 0 a 3 anys:

En aquesta etapa ens trobem que els nens/es estan en un moment de descobriment i exploració del propi cos i de l’entorn immediat, per aquesta raó, no és necessari envoltar el nen/a de joguines i sobre estímuls sensorials. Un espai suficient per a la llibertat de moviment i objectes senzills de la vida quotidiana seran suficients per al seu desenvolupament. Estan en el moment de descobrir allò concret, per això és millor experimentar amb coses reals.

Joguines: objectes de cuina de metall i fusta, pilotes de llana, caixes, caballets de balancí, cistelles amb fustes per construir, castanyes, pinyes, carbasses o nous, cotxets senzills de nines, figures humanes tallades en fusta, animals de llana, nines de nusos, teles de diferents teixits.

L’etapa de 3 a 6 anys:

Apareix el joc simbòlic i el nen juga imitant fets experimentats o presenciats en la vida diària. En aquesta etapa jugar significa viure un procés i no solament servir-se d’un producte ja elaborat. L’infant és un ésser en desenvolupament que es va formant amb el pas del temps. Ell/a també necessita en el seu entorn aquesta transformació, i la possibilitat de canviar i crear coses noves. No és el que està acabat el que dóna vitalitat, fortalesa i satisfacció als nen/es. I això es pot aplicar a tot tipus de joguines. Aquestes haurien de ser només la insinuació d’alguna cosa, de manera que observant-la en moments diferents, la fantasia infantil es sentís traslladada cada vegada a diferents experiències conegudes.

Joguines: És important que els nens/es tinguin l’espai i objectes per a crear escenaris diferents, com per exemple:
Les cadires i la taula del menjador per fer trens o coves, els coixins del sofà per fer casetes, teles de diferents mides i teixits, cordes de llana, escorces d’arbres, troncs de diferents mides, cuineta, figures humanes, animals, nines, cotxets i bressols…

Conclusió

Hem de concentrar el nostre esforç en buscar materials que afavoreixin i estimulin el joc lliure creatiu. Estem donant així, aliment a les forces de l’infant, forces per actuar i enfortir-se, per tal de ser diposades més endavant com a potència en l’escola i en la vida futura.
Adaptació extreta del llibre “Juguetes hechos por los padres” de Freya Jaffke (Ed. Rudolf Steiner)