El Monstre de paper va néixer el 2010, quan un grup de famílies amb inquietuds similars en quant a l’acompanyament respectuós en els primers anys de vida, es van unir per crear una associació: ”Associació per a la criança compartida el Monstre de paper”.
Som un petit projecte del barri del Poble Sec, que amb el pas dels anys ha anat creixent i madurant fins al dia d’avui. Formem part de “Pam a Pam, el teu mapa d’economia slolidària”, ja que procurem fer una gestió dels nostres recursos, sostenible. També formem part de la Xell (plataforma que dona suport a l’educació lliure a Catalunya) com a grup de criança.
El Monstre de paper el formem dues educadores i 11 ó 12 famílies, depenent de les edats dels nens i nenes, que poden variar des dels 8 mesos als 3 anys. Així doncs en el grup de joc tenim, un nombre reduït d’infants, 5 ó 6 por educadora (una ràtio baixa).
Fàtima Lorente
Tècnica especialista en educació infantil, Intèrpret en llengua de signes, Formació en mare de dia, formació afectiva-sexual integral i en acompanyament emocional en l’etapa 0-12, i cursant la formació d’especialista en pedagogia Waldorf en l’etapa d’infantil. Impulsa i acompanya el projecte pedagògic i gestiona l’associació.
Elixabet González
Tècnica especialista en educació infantil, Formació en mare de dia i cursant la formació d’especialista en pedagogia Waldorf en l’etapa d’infantil. Impulsa i acompanya el projecte pedagògic i gestiona l’associació.
Anna Vilarroig
Mestre d’educació infantil, especialista en pedagogia Waldorf. Va iniciar el projecte pedagògic i va impulsar i gestionar el projecte durant més de 10 anys . Actualment acompanya i assessora a l’equip pedagògic, formant part del grup d’iniciativa de l’associació.
Metodologia
Pel nostre projecte és molt important acollir i donar suport a les famílies per poder acompanyar als nens i nenes conjuntament i compartir així l’alegria de veure’ls desenvolupar-se i créixer; i ho fem de dues maneres:
Espai de joc
Creem un espai de joc, per a infants des dels 8 mesos als 3 anys. Un grup amb una ràtio baixa (5 o 6 nens i nenes per educadora, segons les edats) per poder acompanyar-los de manera respectuosa, donant-los tot el temps que necessiten per a fer, créixer i desenvolupar-se.
L’espai està inspirat en la pedagogia Waldorf amb joguines fetes de materials naturals, algunes fetes a mà per les mateixes educadores, i petites activitats conforme els infants van creixent i adquirint noves capacitats i habilitats. A més a més, comptem amb altres influències en el marc de l’educació lliure, amb la mirada d’Emmy Pikler, l’educació viva…
Trobades Pedagògigues
Organitzem reunions pedagògiques, per a pares i mares, on tractem, de forma periòdica, temes d’interès comú en relació amb els nens i les nenes